Zielone naleśniki

Zielone, pachnące, wyraziste w smaku i bardzo bardzo sycące! Jest przy nich trochę roboty, ale przepis sprawdza się w roli alternatywnej wersji zwykłych naleśników.

I zwiastun filmu, którego jako wierna fanka duetu Burton&Depp już nie mogę się doczekać… klik.

A już jutro zapraszam na przedświąteczny gulasz 🙂

Zielone naleśniki:

  • 2 jajka,
  • 4 łyżeczki pesto (u mnie bazyliowe),
  • 2 szklanki mleka,
  • mąka pełnoziarnista – tyle ile „weźmie” ciasto,
  • kilka plasterków polędwicy drobiowej,
  • mały kubeczek jogurtu naturalnego,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • kilka liści sałaty lub rukola,
  • oliwa z oliwek,
  • ocet balsamiczny.

Pesto wymieszać z mlekiem, dodać jajka i przesianą mąkę – wymieszać i odstawić na 20 minut. Smażyć cienkie naleśniki.

Jogurt wymieszać z solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Polędwicę pokroić w paseczki.

Każdego naleśnika posmarować sosem jogurtowym, ułożyć cienką warstwę polędwicy i zwinąć. Rulonik pociąć na kawałki „na jeden kęs”. Na talerzu ułożyć porwaną sałatę lub rukolę, a na niej naleśniki. Całość skropić oliwą z oliwek i octem balsamicznym.

Jeść przy stole skąpanym w wiosennym słońcu 😉

Reklamy

2 thoughts on “Zielone naleśniki

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s