Sezonowo – nowalijki i „Gra o tron”, a na talerzu coś zupełnie innego…

W oczekiwaniu na najlepsze w świecie jedzenie, czyli nowalijki, trzeba zadowolić się warzywami, które już teraz są smaczne i soczyste, a ich kolor faktycznie wskazuje na jakość, a nie tylko zgodność ze słownikową definicją zielonego ogórka czy różowej rzodkiewki. Stąd moje dzisiejsze racuchy na słono z pyszną czerwoną papryką.

Na szczęście nowalijki już wkrótce pojawią się na rynkach i ryneczkach, a śniadaniowe, obiadowe i kolacyjne talerze zamienią się w kolorowe bukiety witamin i smaków.

Tak jak nie mogę się doczekać świeżynek z ogródka, tak skręca mnie z niecierpliwości przed rozpoczęciem drugiej serii „Gry o tron” (start w przyszłym tygodniu). Po przypomnieniu sobie sezonu pierwszego przygody mieszkańców Siedmiu Królestw śnią mi się po nocach, a ja z wypiekami na twarzy oglądam kolejne trailery w sieci. No cóż – can’t wait i tyle…

Racuchy na słono:

  • 3,5 szklanki mąki,
  • 3 szklanki mleka,
  • 2 jajka,
  • 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę,
  • 1 szklanka startego żółtego sera,
  • 1 szklanka pokrojonej w kosteczkę szynki,
  • 2 łyżeczki włoskich ziół lub przyprawy do pizzy,
  • 2 łyżeczki octu,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • sól.

Mleko, jajka, mąkę, proszek do pieczenia i ocet zmiksować. Dodać sól i przyprawę. Wmieszać pozostałe składniki i smażyć na oleju małe racuszki. Przełożyć na papierowy ręcznik, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Najlepiej podawać z ketchupem.

Advertisements

3 thoughts on “Sezonowo – nowalijki i „Gra o tron”, a na talerzu coś zupełnie innego…

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s