Niech żyje risotto!!!

To już kolejna wariacja na temat risotto. I pomyśleć, że kiedyś nawet nie lubiłam ryżu… A teraz? Teraz risotto mogłoby gościć na naszym stole co tydzień. Dzisiejsza propozycja jest zainspirowana przepisem kochanego Jamie’go z książki o jego włoskiej wyprawie (jeszcze raz dziękuję Ci Kasiu za ten cenny dar, moją „biblię” od jakiegoś czasu).

Czytając opis potrawy, jej składniki i instrukcję przyrządzania można spodziewać się czegoś naprawdę pysznego. W trakcie gotowania jest intrygująco i fascynująco z powodu kręcących się po kuchni, wszędobylskich aromatów (głównie tymianku i cytryny). A jak jest po pierwszym kęsie?…………bajka i tyle. To jedna z najlepszych rzeczy, jakie w ogóle kiedykolwiek jadłam!

Risotto z pieczonymi pieczarkami:

  • risotto bianco wg tego przepisu,
  • oliwa z oliwek,
  • kilka dużych lub kilkanaście średnich pieczarek,
  • sól,
  • pieprz,
  • pół główki czosnku,
  • 1 łyżka suszonego tymianku (lub świeżego),
  • 1 łyżka masła,
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • sok z 1/2 cytryny + odrobinę skórki,
  • parmezan do posypania.

Pieczarki obrać i pokroić na ćwiartki. Czosnek obrać i wszystkie ząbki przekroić na pół. Natkę posiekać.

Mniej więcej w połowie dolewania do ryżu bulionu należy zająć się pieczarkami, tzn. na patelni nadającej się do zapiekania w piecu rozgrzać oliwę i zrumienić na niej grzyby (2-3 minuty). Wyłączyć gaz i do pieczarek dodać sól, pieprz, czosnek, tymianek i masło. Wymieszać i wstawić do rozgrzanego mocno pieca na ok. 10 minut.

Gdy risotto będzie już całkowicie gotowe (wg instrukcji na risotto bianco), dodać natkę. Pieczarki wyjąć z pieca, obficie skropić cytryną, dodać skórkę i przelać zawartość patelni do risotto – wymieszać delikatnie. Przed podaniem posypać startym parmezanem i skropić oliwą. Boskie!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s