Na przywitanie wiosny

Nareszcie! Wiosna, a wraz z nią nowe siły, nowe pomysły, nowe inspiracje! Zioła i warzywa zasiane, porządki domowe trwają w najlepsze, garderoba wymieniona, a zatem czas na powiew świeżości w kuchni. Długo mnie tu nie było, więc uzbierało się trochę nieopublikowanych przepisów. Wszystkie receptury znajdą się na blogu w swoim czasie, natomiast dziś coś bardziej aktualnego, czyli wczorajszy słodki chlebek hiszpański – typowe tapas wyszperane w książce poświęconej przekąskom z Półwyspu Iberyjskiego. A na fotografii wreszcie słońce, na które tak długo czekałam… 🙂 i piosenka – klik.

Słodki chlebek hiszpański:

  • 6 kromek czerstwego pszennego chleba,
  • 1 jajko,
  • 100 ml czerwonego wina lub brandy,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 2-3 łyżeczki jasnego cukru trzcinowego,
  • 2-3 łyżki oleju z pestek winogron.

Kromki przeciąć na połówki. Na patelni rozgrzać olej. Jajko wbić do miseczki i roztrzepać. Do osobnej miski wlać wino. Kolejne czynności należy wykonywać po kolei i tak szybko jak się da, by potrawa wylądowała na talerzach błyskawicznie. A zatem – kromki maczać w winie, potem w jajku z obu stron i smażyć na złoto-brązowo z jednej i drugiej strony. Gdy są gotowe, osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku, przełożyć na talerze, posypać odrobiną cynamonu i cukrem – podawać na ciepło z kieliszkiem wina.

Reklamy

2 thoughts on “Na przywitanie wiosny

  1. Pingback: Wiosennie i anyżowo « Kultura Kulinarna

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s