Pyszne lekkie pierogi z serem i masełkiem cytrusowym

Zachciało mi się pierogów z serem. Więc zrobiłam. Odstresowałam się lepiąc te maleńkie cuda, a swego podkuchennego ( :* ) skłoniłam do zrobienia cytrusowego masełka. Rezultat – śliczne pierogi i aromatyczne masełko. Wspólnie przygotowana kolacja zniknęła z talerzy w oka mgnieniu:)

Pierogi z serem:

  • 400 g mąki,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki oleju,
  • ok. 1,5 szklanki wrzątku,
  • 400 g twarogu półtłustego,
  • 1 łyżeczka cukru.

Do miski wsypać mąkę i sól, dolać olej i stopniowo wrzątek – wymieszać ciasto łyżką (nie należy się przejmować tym, że robią się grudki). Odstawić ciasto na chwilę, by przestygło. Gdy da się je już ugniatać dłońmi bez ryzyka poparzeń, należy je przełożyć na wysypaną mąką stolnicę i wyrobić – ciasto jest gładziutkie, ciepłe i miękkie. Ciasto wałkować, wykrawać kółeczka i pakować do nich farsz, czyli twaróg wymieszany z cukrem. Lepić ładne pierogi i gotować je w osolonym wrzątku – są gotowe minutkę po wypłynięciu. Podawać na gorąco np. z masełkiem cytrusowym.

Masełko cytrusowe:

  • pół kostki miękkiego masła,
  • skórka starta z 1 pomarańczy,
  • skórka starta z 1 grejpfruta.

Masło wymieszać ze skórkami, ułożyć na plastikowej folii kuchennej – uformować wałeczek i zakręcić jak cukierka – bardzo ściśle, by masło miało kształt i nie wypływało. Schłodzić w lodówce, a gdy stwardnieje kroić w plasterki przed samym podaniem.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s