Szpinakopytka

Coś pysznego! Genialne połączenie ziemniaków, szpinaku, ricotty i parmezanu. Danie zainspirowane przepisem na gnocchi z Casentino, ale dostosowane do polskiego podniebienia. Pycha!!!!!!!!!!

Szpinakopytka:

  • 200 g ricotty,
  • 300 g świeżego młodego szpinaku,
  • 2 jajka,
  • 2-3 ugotowane, ostudzone i zgniecione ziemniaki,
  • mąka – tyle ile „weźmie” ciasto,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej,
  • 3 łyżki startego parmezanu.

Szpinak wypłukać i zblanszować – drobno posiekać. Ziemniaki wymieszać ze szpinakiem, jajkami, parmezanem i ricottą. Lekko posolić i popieprzyć oraz dodać gałkę. Następnie do masy dodawać po łyżce mąki i ciągle mieszać, aż masa będzie się nadawała do formowania klusek. Masę rolować w długie wałeczki i ciąć w kopytka. Kopytka wrzucać partiami do wrzącej wody – wyławiać minutkę po wypłynięciu. Podawać z sosem mięsnym (tak jak u nas) lub posypane parmezanem w towarzystwie rukoli. Kombinacji jest wiele.

Reklamy

One thought on “Szpinakopytka

  1. Pingback: Tydzień z “Moim Gotowaniem” – kopytka po hiszpańsku | Kultura Kulinarna

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s