Zakręcony chlebek

Przyznam szczerze, że sięgnęłam po ten przepis bardzo instynktownie, kierując się tylko i wyłącznie wyglądem potrawy. Rzeczywiście wypiek się udał i spirala kakaowego wnętrza zrobiła na domownikach wrażenie. Ale czy jeszcze kiedyś wrócę do tego pomysłu… Nie wiem, bo smak nie był zachwycający…

Przepis stąd.

Zakręcony chlebek:

  • 10 g suszonych drożdży,
  • 1 łyżka cukru,
  • 300 g maślanki,
  • 500 g mąki pszennej,
  • 25 g oliwy,
  • 4 łyżki kakao.

Wszystkie składniki (oprócz kakao) w temp. pokojowej wymieszać ze sobą i podzielić przygotowane ciasto na dwie części. Jedną przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, a do drugiej wmieszać rozmoczone w odrobinie wody kakao – wyrobić, przykryć, odstawić.

Gdy ciasto urośnie obie części osobno rozwałkować, nałożyć ciemny placek na jasny, „przejechać” kilka razy wałkiem, by warstwy mocno się skleiły, a następnie zwinąć ściśle  ciasto w roladę. Przełożyć roladę do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki lub formy na chleb i piec ok. 30 minut w 200 stopniach. Chlebek najlepiej sprawdzać w trakcie pieczenia patyczkiem, bo może się okazać, iż będzie gotowy wcześniej.

Chlebek wyjąć z formy i papieru, ostudzić i zajadać.

Reklamy

One thought on “Zakręcony chlebek

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s