Truflowe szaleństwo

Dziś bardzo zaległy wpis o trufelkach, które przygotowałam na swoje urodziny. Wybrałam 4 rodzaje, korzystając z dobrodziejstw oferowanych przez liczne, wspaniałe blogi kulinarne (dziękuję!). Poniżej podaję receptury, w których czasem coś zmieniłam, czasem nie, ale na pewno nie przypisuję sobie praw do żadnej z nich.

Sernikowo-ciasteczkowe – klik:

  • 150 g twarogu półtłustego,
  • 70 g serka homogenizowanego,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 150 g pokruszonych herbatników.

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać w mini-papilotkach – schłodzić.

Tiramisu – klik:

  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej,
  • 150 g biszkoptów pokruszonych,
  • 250 g mascarpone,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 1 łyżki wiśniówki,
  • kakao do obtoczenia.

Kawę rozpuścić w 6 łyżkach wrzątku, dodać cukier i wiśniówkę. Płyn wymieszać z biszkoptami i odstawić na pół godzinki. Do masy wmieszać łyżką serek i znów odstawić do lodówki. Formować kulki i obtaczać w gorzkim kakao. Układać na mini-papilotkach – schłodzić.

Śmietankowo-rumowe z aromatem pomarańczy – klik:

  • 200 g mlecznej czekolady,
  • 100 ml kremówki,
  • 1 łyżeczka masła,
  • 25 ml rumu,
  • skórka z 1/2 pomarańczy,
  • szczypta soli,
  • cukier puder do obtaczania.

W kąpieli wodnej podgrzać połowę śmietanki z solą. Dodać skórkę i czekoladę – rozpuścić. Zdjąć z ognia, wmieszać masło – odstawić do ostygnięcia. W misce ubić resztę śmietany z rumem. Dodać masę czekoladową i ubić na puszystą masę – schłodzić ok. 1 h.

Z masy dwiema łyżeczkami formować w miarę foremne kulki i obtaczać w cukrze pudrze. Do mini-papilotek i do lodówki.

Kokosowe – klik:

  • 200 g pokruszonych ciasteczek (herbatników, biszkoptów – u mnie pół na pół),
  • 150 g serka homogenizowanego,
  • 100 g białej czekolady,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • wiórki kokosowe do obtaczania.

Ciasteczka wymieszać z serkiem, roztopioną czekoladą i cukrem – zagnieść dłońmi i formować kulki. Obtaczać w wiórkach – do mini-papilotek i do lodówki na noc.

Reklamy

One thought on “Truflowe szaleństwo

  1. hmm…ja ostatnio także robiłam trufle :))) i muszę stwierdzić że nawet mi wyszły…na jutrzejszej tablicy za to ciasteczka owsiane….

    Pozdrawiam!
    Ola

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s