Muffinki bananowe z krówkami na Walentynki

Ten przepis także mam od dawna – stąd. Wystarczy popatrzeć na zdjęcia zamieszczane na blogu czympachnieuzakow, by nabrać ochoty na pyszne specjały przygotowywane przez autorkę.

A dzisiejsze muffiny wydały mi się idealne na aktualne mrozy. Polecam do gorącej kawy.

Muffinki bananowe z krówkami:

  • 4 dojrzałe banany,
  • 12 krówek,
  • 125 ml oleju rzepakowego,
  • 2 jajka,
  • 250 g mąki (pół na pół pszennej i pełnoziarnistej),
  • 100 g cukru trzcinowego demerara,
  • 1/2 łyżeczki sody,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Banany rozgnieść na puree. W jednej misce wymieszać jajka i olej. W drugiej mąki, cukier, sodę i proszek. Mokre składniki wymieszać z suchymi i dodać banany. Krówki przekroić na pół.

Naszykować 12 papilotek lub foremek na muffinki. Do każdej nakładać łychę ciasta, 2 połówki krówki i drugą łychę ciasta. Przygotowane muffinki piec ok. 20 minut w 200 stopniach.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s