Lekka zupa pieczarkowa

Zupa krem, ale nie do końca, bo w trakcie miksowania zepsuł nam się blender. Dlatego też zupa wyglądała co najmniej dziwnie, żeby nie powiedzieć – brzydko. W smaku natomiast była po prostu pieczarkowa. Bez rewelacji.

Zupa-krem z pieczarek:

  • 500 g pieczarek,
  • 1/2 l bulionu warzywnego,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki startego korzenia imbiru,
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry zgniecionej w moździerzu,
  • 1 łyżeczka kminku mielonego,
  • 300 ml białego wina,
  • sok z 1/2 limonki,
  • pieprz,
  • sól,
  • oliwa z oliwek,
  • natka pietruszki.

Warzywa i grzyby posiekać. Na oliwie z oliwek zesmażyć cebulę z przyprawami. Gdy się zeszkli dodać imbir, pieczarki i czosnek. Po ok. 5 minutach dodać sok z limonki i wino. Odparować większą część płynu. W innym naczyniu (garnku) wymieszać pieczarkową smażeninę i bulion. Gotować 15 minut.

Całość zmiksować na krem. Po rozlaniu do miseczek posypać natką pietruszki. Podawać z grzankami.

Reklamy

One thought on “Lekka zupa pieczarkowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s