Kanapka z kurczakiem

Nie pamiętam od kiedy mam ten przepis, ale wiem, że zapomniałam o nim na parę ładnych lat. A szkoda, bo jest bardzo fajny jeśli potrzebujemy czegoś szybkiego na ciepłą kolację. Składniki dania można dowolnie modyfikować, a to wielka zaleta, gdy w lodówce zalega nam jakieś warzywo lub zielenina. Przedstawiona niżej kombinacja uwzględnia akurat szpinak, ale już teraz mam ochotę wypróbować tę kanapkę ze świeżą papryką lub rukolą, albo po prostu sałatą lodową.

Kanapka z kurczakiem:

  • 3 małe piersi z kurczaka,
  • 6 kromek foremkowego ciemnego pieczywa,
  • 3 garści świeżych liści szpinaku,
  • 6 plasterków boczku wędzonego,
  • 2 dymki,
  • 2 łyżki majonezu,
  • sok z 1/4 cytryny,
  • oliwa z oliwek,
  • po 1/2 łyżeczki: soli, pieprzu, pieprzu cayenne, słodkiej papryki, mielonego kminku i czosnku.

Filety z kurczaka obtoczyć w oliwie i przyprawach, a następnie usmażyć na złoto. Boczek usmażyć na chrupko. Szpinak umyć i wymieszać z sokiem z cytryny, posiekaną dymką i majonezem. Kromki chleba opiec na patelni lub w tosterze. Składać kanapki z wszystkich przygotowanych składników i już 🙂

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s