Tort urodzinowy

Na swoje urodziny postanowiłam przygotować prawdziwie słodką ucztę. Przede wszystkim potrzebny był tort. W tej materii moje doświadczenie jest przygnębiająco marne, dlatego godnym uznania pozostaje fakt, że wybrałam jeden z trudniejszych przepisów jakie udało mi się znaleźć. Bardzo się starałam, bo nie chciałam niczego zepsuć i na szczęście kilkugodzinne posiedzenie w kuchni (choć z siedzeniem nie miało nic wspólnego) – zakończyło się sukcesem.

Początkowo bałam się, że ogromna ilość czekolady w torcie spowoduje, że będzie on niezjadliwie słodki. Jednak dzięki użyciu gorzkiej czekolady ciasto i krem wyszły umiarkowanie słodkie – bardziej kakaowe niż mdłe. Nie wyszła tylko dekoracja, która miała się znaleźć na wierzchu deseru, dlatego postawiłam na esy-floresy z białej czekolady).

Przepis pochodzi z czwartego numeru „Polska gotuje” i z tego bloga.

Tort czekoladowy z ganache i bitą śmietaną (z moimi zmianami):

  • 8 jajek,
  • 700 ml śmietany tortowej,
  • 400 g gorzkiej czekolady,
  • 50 g białej czekolady,
  • 250 g cukru pudru,
  • 250 g mąki,
  • 1 puszka brzoskwiń,
  • kilka łyżek dżemu z czarnej porzeczki (może być inny smak – oby był kwaśny),
  • 4 łyżki kakao,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego.

Białka ubić z połową cukru. Osobno ubić żółtka z drugą połową. Obie masy zmieszać. Dodać przesiane kakao i mąkę – wymieszać, przelać do tortownicy i piec ok. 45 minut w 180 stopniach. Tort wystudzić.

Bita śmietana: 300 ml śmietany ubić z cukrem waniliowym i odstawić do lodówki.

Ganache: 200 g gorzkiej czekolady wymieszać z 200 ml śmietany, zagotować rozpuszczając czekoladę – wystudzić (pilnując, by nie zrobiła się skorupa). Ubić na puszysty krem.

Polewa: 200 g gorzkiej czekolady wymieszać z 200 ml śmietany – rozpuścić mieszając.

Tort przeciąć na trzy placki i każdy delikatnie nasączyć syropem z puszki brzoskwiń. Na pierwszy (dolny) placek nałożyć dżem i rozsmarować. Następnie nałożyć warstwę ganache, przykryć środkowym plackiem, posmarować bitą śmietaną i ułożyć warstwę cienko pokrojonych brzoskwiń. Przykryć górnym plackiem i polać polewą.

Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać nią tort tworząc fantazyjne wzorki. Tort schłodzić przez noc w lodówce.

Reklamy

2 thoughts on “Tort urodzinowy

  1. Pingback: Torcik jabłkowo-śmietanowy | Kultura Kulinarna

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s