Zapiekanka makaronowa Jamie’go

Danie szybkie i nie wymagające wielu przygotowań. Jak zwykle u Jamie’go jest prosto i smacznie i bardzo bardzo aromatycznie.

Polecam na ciepłą kolację 🙂

Zapiekanka makaronowa Jamie’go:

  • kilka cienkich plasterków boczku,
  • 1 mały kalafior,
  • pół paczki małego makaronu (kolanka, muszelki itp.),
  • 1 szklanka startego żółtego sera (u mnie mimolette),
  • świeże lub suszone zioła – tymianek, oregano (ilość wg gustu),
  • sól,
  • pieprz,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 4 kromki czerstwego pieczywa,
  • 2-3 łyżki oliwy,
  • 250 g gęstej śmietany.

Boczek usmażyć na chrupko. Do posolonego wrzątku wsypać makaron i kalafiora podzielonego na różyczki. Gotować lekko przykryte, aż makaron i kalafior będą al dente.

Do robota kuchennego wrzucić boczek, zioła, przyprawy, 2 ząbki czosnku, chleb i oliwę – zmiksować, by powstała kruszonka.

Makaron i kalafiora odcedzić i przełożyć do brytfanny. Dolać ok. 200 ml wody, w której się gotowały. Posypać serem, dodać śmietanę i niezbyt dokładnie przemieszać. Posypać posiekanymi 2 ząbkami czosnku i przykryć ziołową kruszonką. Piec ok. 15 minut w 200 stopniach.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s