Bang Bang

Skojarzenie z piosenką banalne, ale i nieuniknione. A przy okazji dobry pretekst, by ponownie posłuchać obu wersji (sama nie wiem, która lepsza) utworu „Bang Bang”… A kurczak wyszedł naprawdę pyszny 🙂

Wersja pierwsza klik.

Wersja druga klik.

Kurczak Bang Bang:

  • 2 duże piersi z kurczaka,
  • 30 g świeżego startego imbiru,
  • 1 główka czosnku,
  • 2 małe cebule,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 łyżka oleju sezamowego,
  • 2 łyżki nasion sezamu,
  • 2 łyżki pestek dyni,
  • 2 łyżki pestek słonecznika,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku,
  • 3 marchewki,
  • 1 seler naciowy,
  • puszka kiełków fasoli mung,
  • 2 łyżki octu ryżowego,
  • 1 łyżka cukru,
  • pół opakowania cienkiego makaronu ryżowego.

Do rondelka włożyć kurczaka, imbir, grubo posiekany czosnek i cebulę oraz sos sojowy. Zalać wodą i gotować 20 minut. Mięso wyjąć i ostudzić – pokroić w cienkie paseczki.

Marchew i seler pokroić w długie cienkie paseczki. W woku rozgrzać oba oleje i posypać papryką, dodać trze rodzaje nasion – wymieszać i smażyć 2 minuty. Dodać mięso, warzywa i odsączone kiełki. Wlać ocet i posypać cukrem – smażyć często mieszając, aż warzywa będą al dente (można czasem dolać odrobinę płynu, w którym początkowo gotowany był kurczak). Ew. doprawić solą i pieprzem.

Gotowego kurczaka podawać z ugotowanym wg instrukcji na opakowaniu makaronem ryżowym i surówką z jabłka.

Surówka z jabłka:

  • sok z 1/2 cytryny,
  • 1 duże soczyste jabłko.

Jabłko pokroić w cienkie paseczki i wymieszać z sokiem z cytryny.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s