Słodko-ostre chipsy boniato

Hiszpańskie tapas, czyli przegryzki, przekąski, mini-porcyjki, wszystkie małe fingerfood spożywane przed, między i po posiłkach to tak naprawdę super sprawa. W tym roku Gwiazdka przyniosła mi książkę poświęconą właśnie tego typu daniom. Na pierwszy ogień poszło coś prostego (pozornie, jak się później okazało), czyli chipsy boniato. Genialna sprawa, jeśli wieczorem zachce nam się czegoś pikantno-słodko-słonego, a chwilowo jest się na chipsowym odwyku tak jak ja (mam na myśli chipsy sklepowe).
I na koniec moja rada – warto zrobić chipsy na dwóch blaszkach tak, żeby każdy chips miał wystarczająco dużo przestrzeni, by się upiec, a nie ugotować.

Chipsy boniato:

  • 2 duże bataty,
  • 2 białka,
  • 1 łyżeczka mielonego kminku,
  • pół łyżeczki chili,
  • sól do posypania,
  • oliwa z oliwek lub olej rzepakowy,
  • ketchup lub majonez lub inny sos jako dodatek.

Bataty pokroić w cieniutkie plasterki (najłatwiej zrobić to w robocie kuchennym). Białka wymieszać z przyprawami. Chipsy wymieszać dokładnie w białku i odsączyć z jego nadmiaru. Blaszki wyłożyć folią i lekko posmarować tłuszczem. Chipsy ułożyć na blaszkach tak, by miały dużo przestrzeni. Piec w 180 stopniach sprawdzając czy chipsy się nie palą. Tapas jest gotowe, gdy boniato zrobią się chrupiące i brązowe. Podawać posypane solą i z ulubionym sosem.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s