Uczta Mexicana

Czasem nachodzi mnie chęć na taki wieloelementowy posiłek. Roboty przy tym zawsze multum, naczyń do zmywania tyle, że boję się wejść do kuchni (dlatego w takich przypadkach pilnie poszukuję ofiary, która pozmywa za mnie). Ale za to jak fajnie jest się tak pobawić przy wspólnym obiedzie, nakładając sobie przeróżne dodatki, sosy, sałatki itp. Co prawda tym razem elementów nie było zatrważająco dużo, ale wybór jak najbardziej był. Podałam pyszną, pachnącą kolendrą wołowinę, pszenne tortille (z tego przepisu) oraz prostą sałatko-salsę. Do tego polecam sos czosnkowo-ziołowy Winiary.

Wołowina po meksykańsku:

  • 400 g mielonej wołowiny,
  • 1 czerwona papryka,
  • pół chili,
  • 1 cebula,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • sos chili Tao Tao,
  • puszka pomidorów (użyć bez zalewy),
  • pół pęczka kolendry (lub 5 kostek zamrożonej),
  • sok z 1 limonki,
  • sól,
  • pieprz,
  • oliwa z oliwek.

Czosnek, cebule i chili drobno posiekać. Paprykę i pomidory pokroić w kostkę. Kolendrę posiekać. Wołowinę wymieszać z czosnkiem, sokiem z limonki (można dać też troszkę skórki), kolendrą i pieprzem – odstawić na godzinkę, by się przegryzło.
Na oliwie usmażyć mięso, aż cała woda odparuje. Dodać cebulkę, chili, sól, pieprz i paprykę. Po kilku minutach smażenia dodać pomidory i sos Tao Tao (wg uznania). Ew. doprawić, przykryć i niech się poddusi kilka-kilkanaście minut.
Podawać zawinięte w tortille posmarowane uprzednio sosem czosnkowo-ziołowym. A do tego sałatka.

Sałatko-salsa:

  • 1 czerwona papryka,
  • pół wężowego ogórka lub cały jak ktoś lubi,
  • 1 ogórek kiszony,
  • pół pęczka szczypiorku,
  • sól,
  • pieprz.

Warzywa pokroić w drobną kostkę, szczypiorek posiekać. Wszystko wymieszać i doprawić.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s