Serniczki palce lizać

To taki deser, który robi się dosłownie chwileczkę, i choć robiłam go tylko jeden raz mam wrażenie, że nie da się go zepsuć. Jest słodki (nawet bardzo), mięciutki i prześlicznie wygląda.
Każdy kto spróbuje, przekona się, że nie mylę się polecając przepis fanom serników wszelakich. A jak ktoś nie jest fanem, to z pewnością nim zostanie…:)

Mini-serniczki z żurawiną:

  • 500 g serka homogenizowanego waniliowego,
  • 3 jajka,
  • 100 g cukru pudru,
  • 50 g stopionego masła,
  • 2 łyżki mąki,
  • 2 garście suszonej żurawiny.

Jajka utrzeć mikserem z cukrem pudrem na jasny jedwabisty krem. Wmiksować stopione masło, mąkę i serek.
6 małych lub 4 średnie kokilki do zapiekania wysmarować odrobiną masła. Ciasto rozlać do naczynek. Do każdego serniczka wsypać kilkanaście żurawin (wg upodobań).
Piec w 180 stopniach przez ok. 25-30 minut (trzeba zaglądać i sprawdzać, żeby się nie spaliły z wierzchu). Ostudzić i podawać same lub z sosem czekoladowym.

Advertisements

One thought on “Serniczki palce lizać

  1. Pingback: Lekki sernik jagodowy | Kultura Kulinarna

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s