Zielonkawa zupa

Czasem nachodzi nas na gorącą, pożywną zupę, przy której nie trzeba się namęczyć. Zupy-kremy są w takich sytuacjach idealne.

Tym, co najbardziej lubię w przepisach na kremy jest to, że nie trzeba wszystkiego dokładnie kroić i siekać, bo i tak wszystko później się miksuje na papkę. Do tego porządne przyprawy w rozsądnych granicach i grzanki lub groszek ptysiowy i mamy obiad jak marzenie.

Zupa-krem z brokułów:

  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • średniej wielkości brokuł,
  • 1 duży ziemniak,
  • 1 l rosołu (u mnie z kaczki),
  • sól,
  • pieprz.

Cebulę i czosnek posiekać. Ziemniaka obrać, pokroić w kostkę, brokuła podzielić na różyczki, głąba pokroić w kosteczkę. Na oliwie zeszklić cebulę i czosnek, dodać ziemniaka i głąba brokuła, a po chwili zalać rosołem – gotować, aż warzywa będą al dente. Dodać brokuły i gotować do miękkości. Zupę zmiksować, przyprawić i podawać grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s