Ciasto gruszkowe z gorącym sosem

Owocowe ciasto z korzenną nutą i słodkim sosem. Szczerze mówiąc liczyłam na mistrzowski rezultat. W rzeczywistości jest to przyzwoity deser z takim sobie sosem, ale może komuś się spodoba…

Ciasto gruszkowe z gorącym sosem:

na ciasto:

  • 1 i 1/4 szklanki mąki,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 100 g miękkiego masła,
  • 1 szklanka cukru,
  • 3 jajka,
  • 1/3 szklanki mleka,
  • 1 łyżka śliwowicy,
  • 1/2 szklanki rodzynek.

na sos:

  • 2 jajka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 100 g masła,
  • 1/4 szklanki śmietany 36%,
  • 1 łyżka śliwowicy.

Tortownicę posmarować tłuszczem i wysypać mąką. W misce wymieszać mąkę, cynamon i proszek do pieczenia. W drugiej misce utrzeć masło z cukrem. Miksować  dodając po jednym jajku. Powoli dodawać mąkę z cynamonem i proszkiem oraz mleko. Wlać alkohol i miksować minutę.

Do ciasta dodać rodzynki oraz pokrojone w kostkę gruszki (bez skóry, ziaren, gniazdek). Wymieszać i przełożyć do tortownicy (można posypać wierzch cukrem). Piec ok. 45 minut w 170 stopniach.

Sos: Jajka utrzeć z cukrem i cynamonem. Masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Wciąż ucierając dodać mieszankę jajeczną – mieszać nad parą, aż sos zgęstnieje. Zdjąć z ognia, dodać śliwowicę i śmietanę – wymieszać.

Ciasto podawać na ciepło z sosem.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s