Panettone – Boże Narodzenie po włosku

Skomplikowana włoska babka bożonarodzeniowa, którą można upiec samemu lub kupić w delikatesach. Ja wybrałam pierwsza opcję ponieważ spodobał mi się przepis stąd. Ciastu trzeba poświęcić sporo czasu i uwagi, ale naprawdę warto. A już wkrótce podam przepis na wybuchowy deser na bazie panettone…

Panettone (z kilkoma moimi zmianami):

  • 45 g drożdży,
  • 50 ml letniej wody,
  • 6 żółtek,
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii,
  • 50 g cukru,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 150 g masła (100 g miękkiego i 50 g rozpuszczonego),
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • skórka z 1 cytryny,
  • garść kandyzowanej skórki z cytryny,
  • garść kandyzowanej skórki z pomarańczy,
  • garść suszonej żurawiny,
  • garść rodzynek.

Drożdże wymieszać z letnią wodą i odstawić w ciepłe miejsce na 8-10 minut. W dużej misce wymieszać sól, cukier, skórkę startą z cytryny, żółtka, ekstrakt waniliowy i rozpuszczone drożdże. Wymieszać i powoli dodawać mąkę – ciasto ma być miękkie i kleiste. Dodać miękkie masło i wyrabiać kilka minut. Dodać odrobinę mąki, by przestało się kleić, uformować kulę, oprószyć mąką, przykryć i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce.

Gdy ciasto wyrośnie dosypać mieszankę bakalii i owoców – wmieszać je w ciasto. Uformować kulę lub wałek w zależności od kształtu naczynia do zapiekania. Naczynie (tortownicę w moim przypadku) natrzeć tłuszczem i obsypać mąką, przełożyć do niego ciasto. Przykryć i odstawić na niecałą godzinę.

Piekarnik nagrzać do 200 stopni, ciasto posmarować częścią stopionego masła i wstawić do pieca. Zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec ok. 30-35 minut, w międzyczasie dwukrotnie smarując masłem wierzch. Gdy patyczek wetknięty w ciasto wychodzi suchy można wyłączyć piec i gotowe.

Reklamy

5 thoughts on “Panettone – Boże Narodzenie po włosku

  1. Pingback: Bombka Jamie’go « Kultura Kulinarna

  2. Pingback: Co przyrządzić na Gwiazdkę…??? | Kultura Kulinarna

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s