Kochamy risotto

Owszem. W każdej postaci, z każdym dodatkiem i w każdej ilości. Byle dobrze zrobione, odpowiednio płynne, pachnące winem, ziołami i serem. Poniżej wersja zanotowana na szybko ze starego programu Jamie’go. Wersja z pieczonym czosnkiem – idealna jako naturalny antybiotyk i ochrona przed grudniowymi infekcjami. Polecam!

Risotto z pieczonym czosnkiem i pecorino:

  • 1,5 szklanki ryżu arborio,
  • 1 duża biała cebula,
  • 1 szklanka białego wina (zadziwiająco dobrze pasuje tu wermut),
  • 1 szklanka startego pecorino,
  • 1 główka czosnku w całości,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • 1 l bulionu warzywnego,
  • oliwa z oliwek,
  • sól (tylko trochę, bo pecorino jest słone),
  • pieprz,
  • 100 g masła.

Cebulę posiekać bardzo drobno. Czosnek w całości włożyć do pieca (200 stopni) i piec aż zrobi się mięciusieńki (ok. 40 minut).

Rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulkę, dosypać ryż i chwilę smażyć mieszając. Zalać wermutem i mieszać, aż ryż zacznie się „ślimaczyć” (to skrobia). Teraz należy dolewać po jednej wazówce bulionu i od czasu do czasu mieszając odparowywać – bez przykrywania! Trochę to potrwa.

Gdy ryż jest już al dente można go wykończyć. Dosypać tymianek, wcisnąć upieczony czosnek (powinien wychodzić z ząbków jak pasta z tubki), starty ser, masło, pieprz i trochę soli – wymieszać, aż masło się rozpuści i sprawi, że risotto stanie się aksamitne i lekko płynne. Wyłączyć ogień, przykryć i zostawić na 3 minuty. Gotowe!

Reklamy

3 thoughts on “Kochamy risotto

  1. Mmmm. Jak ja lubię czosnek. A to risotto zapowiada się naprawdę smakowicie. No nic. Czas iść do kuchni i zrealizować marzenia 😀

  2. Pingback: The Best of… Kultura Kulinarna! « Kultura Kulinarna

  3. Pingback: Aromatyczne masło z pieczonym czosnkiem « Kultura Kulinarna

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s