Bajecznie pyszna kaczucha

Pierwszy raz odważyłam się zrobić kaczkę. Konkretniej piersi kacze. Ale nie byle jakie, bo jak już szaleć to szaleć. Dlatego sięgnęłam do jednej z moich ulubionych książek kucharskich – “Spróbuj i wyjdź za mnie” Raphaele Vidaling. Znalazłam w niej przepis, który wydał mi się wprost idealny na ten bezokazyjny kaczy debiut. I jak się można było spodziewać po tej książce, znów był to kulinarny strzał w dziesiątkę.

Kaczka w sosie kawowym pachnącym cynamonem i śliwkami była nieziemsko pyszna i wyjątkowo ekskluzywna jak na taki domowy obiad. Stosując się do porad autorki książki i, oczywiście, mojego mentora Olivera przyrzadziłam mistrzowską kaczuchę – skarmelizowaną na wierzchu i lekko różową w środku. A sos? Poezja…

Chwalę się – wiem, ale czasami trzeba. Poniżej przedstawiam przepis na to cudo.

Pierś kaczki ze śliwkami i sosem kawowym:

  • 2 piersi z kaczki,
  • 1 cebula,
  • 12 suszonych śliwek,
  • 220 ml mocnego espresso,
  • 2 kawałki kory cynamonu,
  • 3 łyżki miodu,
  • oliwa,
  • 1 łyżeczka granulek kawy rozpuszczalnej,
  • sól,
  • pieprz.

Na początek rada – by mięso się za bardzo nie skurczyło na patelni, musi mieć najpierw temperaturę pokojową.

Skórę na piersiach naciąć ostrym nożem w krateczkę. Cebulę posiekać drobno i zeszklić na odrobinie oliwy. Dodać pokrojone w kostkę śliwki, cynamon w całości, kawę i miód. Podsmażać 15 minut często mieszając, aż sos odparuje i zrobi się gęsty.

Na drugiej patelni rozgrzać trochę oliwy i na dużym ogniu smażyć kaczkę zaczynając od skóry do dołu (w tym momencie dobrze jest przycisnąć czymś kaczkę od góry np. jakimś garnkiem lub moździerzem). Po ok. 5 minutach piersi obrócić i smażyć kolejne 5 minut. Ponownie odwrócić, przykryć i smażyć ok. 5 minut. Mięso wyjąć na deseczkę, posolić i popieprzyć z obu stron i zostawić by odpoczęło chwilę. Pokrojone w plastry piersi układać na gęstym sosie np. z puree ziemniaczanym, posypane kawą rozpuszczalną.

Advertisements

One thought on “Bajecznie pyszna kaczucha

  1. Pingback: Kaczka po azjatycku Jamie’go « Kultura Kulinarna

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s