Babka jak się patrzy

To bardzo proste ciasto, które wychodzi smaczne, puszyste, równo rośnie i ma delikatnie cytrynowy smak. Potrzebne składniki są prawie zawsze w domu, więc przepis warto zapamiętać na jakąś nagłą okazję. Polecam!

Babka poznańska:

  • 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 0,5 szklanki mąki pszennej,
  • 1 kostka masła,
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka cukru,
  • sok i skórka z 1/2 cytryny,
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia.

Masło stopić i ostudzić. Do miski przesiać obie mąki, wbić jajka, dodać cukier, proszek do pieczenia i sok z cytryny – zmiksować na gładką puszystą masę. Ciągle miksując dolewać cienkim strumieniem masło. Na koniec dodać skórkę cytrynową.

Formę na babkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą – wlać ciasto do 3/4 wysokości. Piec w 200 stopniach do momentu, aż patyczek wetknięty w ciasto wyjdzie suchy. Lekko ostudzić i wyjąć z formy. Babka fantastycznie smakuje z herbatą i dżemem malinowym.

Reklamy

One thought on “Babka jak się patrzy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s