„Spróbuj i wyjdź za mnie”… który to już raz…

Który to już raz? Chyba piąty… Była już feta, roladki, wiśniowy boski deserek i kokosowy kurczak. Przyszedł czas na rybę.

I choć już dawno przestałam wierzyć w magiczną sprawczą moc tej książki, to dalej zamierzam z niej korzystać, ponieważ są w niej naprawdę świetne przepisy. A oto jeden z nich (po moich modyfikacjach):

Biała ryba po indyjsku z aromatyzowanym ryżem:

  • 2 cebule,
  • 1 szklanka ryżu basmati (ja dałam jaśminowy),
  • 2 szklanki wody,
  • 2 filety z białej ryby,
  • 2 łyżki musztardy,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • szczypta papryki,
  • 200 ml mleka kokosowego,
  • 1 łyżeczka mielonego kminku,
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego,
  • 1 łyżka oleju sezamowego,
  • oliwa z oliwek,
  • sól,
  • pieprz.

Ryba:

Cebule drobno posiekać i zeszklić na oliwie. Dusić aż będzie przypominać puree. Rybę pokroić na spore kawałki. W miseczce wymieszać sok z cytryny, musztardę, gałkę, cynamon i paprykę. Do przygotowanego w ten sposób sosu włożyć rybę – sos ma ją całą pokrywać. Przełożyć rybę do cebuli i dusić na małym ogniu aż ryba się ugotuje. Wlać mleko kokosowe, doprawić sola i pieprzem i chwilę odparować.

Ryż:

Do rondla wsypać ryż i zalać wodą. Dodać olej sezamowy, sól, kminek i koper włoski – przykryć i gotować ok. 15 minut bez podnoszenia przykrywki. po tym czasie ryż powinien być już miękki. Jeśli jest inaczej – dolać wody i jeszcze chwilę pogotować.

Rybę z ryżem można podawać posypane koperkiem z kawałkiem świeżej cytrynki.

Advertisements

2 thoughts on “„Spróbuj i wyjdź za mnie”… który to już raz…

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s