Czas na deser

Wiem, że ten przepis pojawiał się na kulinarnych blogach bardzo wiele razy. Ale u mnie go nie było. Nie tylko na blogu, ale i w kuchni. Jednak za radą przyjaciółki postanowiłam je przygotować – w ramach chrztu moich świeżo (i wreszcie) zakupionych kokilek do zapiekania.

A oto przepis na 6 kubeczków tego rozkosznie czekoladowego deseru:

Czeko-kubki Nigelli:

  • 125 g masła,
  • 125 g gorzkiej czekolady,
  • 2 jajka,
  • 120 g drobnego cukru lub cukru pudru,
  • 3 łyżki mąki,
  • 100 g białych chipsów czekoladowych (u mnie pół tabliczki grubo posiekanej białej czekolady).

Kokilki wysmarować odrobiną masła. Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej i lekko ochłodzić. W misce ubić białka na sztywno, dodać żółtka, cukier i mąkę – zmiksować na gęstą, lśniącą masę. Do masy wmieszać masło z czekoladą, dodać białą czekoladę i wymieszać delikatnie. Masę rozdzielić między kokilki. Piec w 200 stopniach przez ok. 15-20 minut – nie dłużej, ponieważ w środku mają pozostać płynne. Podawać ciepłe.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s