Wątróbka w zielonym sosie z frytkami

Dziś pozwoliłam sobie dodać coś od siebie do przepisu z książki Hanny Szymanderskiej. Do w miarę prostej w przygotowaniu wątróbki o niepowtarzalnym aromacie kolendry podałam frytki. Całość się super skomponowała i obiad znów był udany. Do tego lampka białego wina…

Wątróbka w zielonym sosie:

  • 600 g wątróbki cielęcej,
  • 4 cebule,
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 2 łyżki masła,
  • sól,
  • pieprz,
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • spora garść listków kolendry.

Wątróbkę umyć, obrać z błon i podzielić na mniejsze cząstki. Cebulę pokroić w plastry i zeszklić na oliwie. Dodać pietruszkę, wymieszać i wlać wino – zagotować. Włożyć wątróbkę i dusić pod przykryciem aż nie będzie surowa w środku. (Na koniec odkryłam patelnię, żeby sos nieco odparował). Posypać potrawę solą i pieprzem, dodać masło i podgrzać. Podawać posypane świeżą kolendrą, wg autorki z surówkami i ziemniaczanym puree, wg mnie z frytkami.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s