Przegląd kuchni polskiej

Służbowy wyjazd na Targi Książki w Krakowie dał mi kilka rzeczy. Pogłębiony wstręt do tłumu, pokaźną kolekcję katalogów najlepszych wydawnictw w Polsce i książkę. Jedną jedyną „Encyklopedię polskiej sztuki kulinarnej” Hanny Szymanderskiej. Gruba, wypełniona przepisami, poradami, historiami, nietypowo tania jak na takie cudo (30 zł) i co najważniejsze – MOJA!

Od czasu jej zakupu praktycznie się z nią nie rozstaję. Każda kartka kryje w sobie nieocenione bogactwo kuchennych ciekawostek i takich receptur, że człowiek najchętniej zrobiłby pokaźne zakupy i zabarykadował się w kuchni co najmniej na miesiąc. Nie wiem ile z 2400 przepisów zaprezentowanych w książce Pani Szymanderskiej uda mi się sprawdzić, ale obiecuję pochwalić się rezultatami na blogu.

I choć ostatnio widziałam, że zakończyła się akcja zbierająca przepisy polskiej kuchni – ja urządzam sobie swoją małą akcję w prywatnej kuchni. W najbliższym czasie będzie po polsku i tylko po polsku 🙂 Na początek kapusta.

Kapusta modra z winem (przepis z 1932 roku):

  • 1/4 główki czerwonej kapusty,
  • 1/4 kostki masła,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 szklanka bulionu,
  • 1 kieliszek wina (białego lub czerwonego),
  • 1 łyżka octu jabłkowego,
  • 1 łyżeczka cukru.

Kapustę posiekać, sparzyć. W garnku zasmażyć masło z mąką, rozprowadzić bulionem i winem. Dodać ocet i cukier. Włożyć kapustę i dusić pod przykryciem aż będzie miękka, od czasu do czasu mieszając, żeby się nie przypaliła. Można do niej dorzucić trochę rodzynek.

Podawać do dania głównego.

Reklamy

Jedna myśl w temacie “Przegląd kuchni polskiej

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s