Przegląd kuchni polskiej

Służbowy wyjazd na Targi Książki w Krakowie dał mi kilka rzeczy. Pogłębiony wstręt do tłumu, pokaźną kolekcję katalogów najlepszych wydawnictw w Polsce i książkę. Jedną jedyną „Encyklopedię polskiej sztuki kulinarnej” Hanny Szymanderskiej. Gruba, wypełniona przepisami, poradami, historiami, nietypowo tania jak na takie cudo (30 zł) i co najważniejsze – MOJA!

Od czasu jej zakupu praktycznie się z nią nie rozstaję. Każda kartka kryje w sobie nieocenione bogactwo kuchennych ciekawostek i takich receptur, że człowiek najchętniej zrobiłby pokaźne zakupy i zabarykadował się w kuchni co najmniej na miesiąc. Nie wiem ile z 2400 przepisów zaprezentowanych w książce Pani Szymanderskiej uda mi się sprawdzić, ale obiecuję pochwalić się rezultatami na blogu.

I choć ostatnio widziałam, że zakończyła się akcja zbierająca przepisy polskiej kuchni – ja urządzam sobie swoją małą akcję w prywatnej kuchni. W najbliższym czasie będzie po polsku i tylko po polsku 🙂 Na początek kapusta.

Kapusta modra z winem (przepis z 1932 roku):

  • 1/4 główki czerwonej kapusty,
  • 1/4 kostki masła,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 szklanka bulionu,
  • 1 kieliszek wina (białego lub czerwonego),
  • 1 łyżka octu jabłkowego,
  • 1 łyżeczka cukru.

Kapustę posiekać, sparzyć. W garnku zasmażyć masło z mąką, rozprowadzić bulionem i winem. Dodać ocet i cukier. Włożyć kapustę i dusić pod przykryciem aż będzie miękka, od czasu do czasu mieszając, żeby się nie przypaliła. Można do niej dorzucić trochę rodzynek.

Podawać do dania głównego.

Reklamy

One thought on “Przegląd kuchni polskiej

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s