Ravioli na zielono

Zawsze robiłam ciasto na pierogi i ravioli z jajkiem. Jednak za radą zaufanych osób (;)) tym razem zrobiłam bez jajka, korzystając z przepisu na ciasto parzone. Myślę, że teraz już zostanę przy nowym sposobie na miękkie pierogowe ciasto, ponieważ dużo łatwiej się je zagniata i wałkuje, a później nie ma problemu z jego klejeniem.

Do środka dałam uwielbiany przeze mnie ostatnio szpinak i ulubioną fetę. I wyszło cudnie!

Ravioli ze szpinakiem i fetą:

na ciasto:

  • 400 g mąki,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki oleju,
  • ok. 1,5 szklanki wrzątku.

na farsz:

  • małe opakowanie mrożonego szpinaku,
  • 1 opakowanie fety,
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
  • pieprz.

Ciasto: do miski wsypać mąkę i sól, dolać olej i stopniowo wrzątek – wymieszać ciasto łyżką (nie należy się przejmować tym, że robią się grudki). Odstawić ciasto na chwilę, by przestygło. Gdy da się je już ugniatać dłońmi bez ryzyka poparzeń, należy je przełożyć na wysypaną mąką stolnicę i wyrobić – ciasto jest gładziutkie, ciepłe i miękkie. O wałkowaniu, klejeniu i gotowaniu pisać nie będę, bo trzeba to zrobić tak jak zawsze w przypadku pierogów/ravioli.

Farsz: w miseczce wymieszać rozmrożony szpinak i rozdrobnioną fetę – porządnie popieprzyć i dosypać gałkę.

Ravioli polać roztopionym masłem lub delikatnym sosem pomidorowym (passata+przesmażona cebulka i czosnek+oregano+bazylia).

Reklamy

4 thoughts on “Ravioli na zielono

    • Przygotowane ciasto trzeba cienko rozwałkować (2-3 mm). Placek przeciąć na pół, na jednej połówce ułożyć porcje farszu (mniej więcej łyżeczka do herbaty) w odległościach 3-4 cm od siebie. Przykryć drugą połówką ciasta i docisnąć palcem wszystko na około kupeczek z farszem (by pod ciastem było jak najmniej pęcherzyków powietrza. Następnie takim nożem do faworków (karbowany wzorek) pooddzielać wszystkie pierożki od siebie. I ravioli już są gotowe do gotowania.

  1. Pingback: Ravioli z botwinką « Kultura Kulinarna

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s