Genialna zupa z soczewicy

Jesień to faktycznie czas najlepszych zup. Nic tak nie krzepi po powrocie do domu jak gorąca zupa o konkretnej konsystencji. I taka właśnie jest ta zupa. Zapewniam, że dla lubiących soczewicę przepis ten stanie się jednym z ulubionych. Ja już nie mogę się doczekać, aż znów przygotuję go w swojej kuchni. A tu piosenka – klik.

Zupa z soczewicy:

  • 1 czerwona cebula,
  • 2 marchewki,
  • 2 szklanki bulionu warzywnego,
  • 2 szklanki passaty,
  • 250 g soczewicy (kolor nie ma znaczenia),
  • 1 łyżeczka chili,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • sól,
  • pieprz,
  • kilka łyżek oleju.
  • 1 łyżka suszonego oregano.

Soczewicę zalać bulionem i gotować do miękkości, dolewając w razie potrzeby wody. Cebulę posiekać w kosteczkę, marchew w półplasterki – zeszklić obie na oleju.

Do warzyw dolać passaty i dusiś kilka minut.

Warzywa przelać do soczewicy i doprawić papryką, chili, solą, pieprzem i oregano – wymieszać, przykryć i gotować na malutkim ogniu, aż smaki się połączą, a marchewka będzie al dente.

Podawać z grzankami i koniecznie na gorąco.

Reklamy

2 thoughts on “Genialna zupa z soczewicy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s