Orzechowe spaghetti

Tą potrawą próbowałam przekonać się do smaku masła orzechowego. Jakoś nigdy za nim nie przepadałam, wręcz unikałam go jak ognia. I wiem, że teraz będę… unikać go jeszcze skuteczniej.

To zdecydowanie nie moje klimaty, ale ponieważ danie robi się łatwo, szybko i wygląda ono całkiem ładnie (choć zdjęcie tego nie ukazuje) – postanowiłam zamieścić recepturę na blogu. W końcu może jakiś fan masła orzechowego wyszpera przepis wśród internetowej masy ciekawostek kulinarnych i wyczaruje sobie z niego pyszne danie.

Danie zainspirowane przez przepis z trzeciego numeru „Polska gotuje”.

Orzechowe spaghetti:

  • makaron spaghetti,
  • 1 duża czerwona papryka (lub 2 małe – czerwona i zielona),
  • pół pęczka szczypiorku,
  • sok z 1 cytryny,
  • 2 czubate łyżki masła orzechowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki uprażonego sezamu,
  • 4 łyżki sosu sojowego,
  • sól,
  • pieprz,
  • oliwa z oliwek.

Makaron ugotować al dente. Paprykę i szczypiorek drobno pokroić. W miseczce wymieszać masło orzechowe, sok z cytryny, sos sojowy, przeciśnięty przez praskę czosnek.

Odcedzony makaron wrzucić do pustego garnka, w którym się gotował. Do makaronu wmieszać sos z masła orzechowego, paprykę i szczypiorek – można lekko podgrzać uważnie mieszając, żeby się nie przypaliło. Ewentualnie dosolić i dopieprzyć – skropić oliwą z oliwek.

Podawać posypane sezamem.

Reklamy

One thought on “Orzechowe spaghetti

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s