Bananowo-kokosowe ciacho

Prawie bez cukru, prawie bez tłuszczu. Za to ze smakiem i w niecałą godzinkę (pomijając czas czekania, aż kasza naciągnie). I jak tu tego nie spróbować? Inspiracja stąd.

Bananowo-kokosowe ciacho:

  • 1 szklanka kefiru,
  • 1 szklanka kaszy manny,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki miodu,
  • szczypta soli,
  • 2 duże banany,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 4 czubate łyżki wiórków kokosowych,
  • trochę masła do wysmarowania tortownicy,
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej lub cukru waniliowego.

W misce wymieszać kaszę, jajko, miód i kefir. Odstawić na 2-3 godzinki. Po tym czasie dodać sól, proszek do pieczenia, wiórki i esencję waniliową lub cukier waniliowy. Banany pokroić w plasterki – połowę wmieszać do ciasta, połowę odłożyć. Małą tortownicę wysmarować masłem i przelać do niej masę. Na wierzchu ułożyć plasterki banana (można tez polać miodem, ale ja sobie to darowałam).

Piec 30-40 minut w 170 stopniach. Ciacho jest gotowe gdy patyczek wychodzi suchy, a banany są lekko złote. Deser najlepiej smakuje na ciepło.

Reklamy

3 thoughts on “Bananowo-kokosowe ciacho

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s