Torta di patate e porri (Tarta z ziemniaków i porów)

Zaczynam wpadać w manię kupowania książek kucharskich. Już teraz półka ugina się od ich ciężaru, a ja wciąż widzę nowe, kolorowe, zachwycające zdjęciami, obiecujące mnóstwo udanych posiłków encyklopedie, zeszyciki, zbiory.

Gdy ostatnio kupiłam książkę kucharską w prezencie dla mamy, podświadomie bałam się, że ktoś pomyśli, iż wykorzystałam okazję do kupienia prezentu tak naprawdę sobie… I może rzeczywiście trochę tak jest…

Ale będąc w Empiku wprost nie mogłam się oprzeć kuszącej okładką książce Aleksandry Seghi „Smaki Toskanii”. Całe lato zaczytywałam się powieściami i dziennikami o tej inspirującej krainie (m. in. twórczość Frances Mayes) i teraz zapragnęłam tych przepisów tak mocno, że zanim spostrzegłam, już stałam w kolejce do kasy, z egzemplarzem w dłoni i oczami wpatrzonymi w spis treści. Po dokładniejszym przejrzeniu stwierdzam, że wydatek (na szczęście niewielki) się opłaci, ponieważ 90% przepisów opiera się na składnikach, które bez problemu dostanę w delikatesach i supermarketach.

A na dowód tego przedstawiam dziś pierwszą (i jak na razie jedyną wypróbowaną) recepturę na pyszną tartę z ziemniaków i porów.

Torta di patate e porri (Tarta z ziemniaków i porów):

  • 1 kg ziemniaków,
  • 200 g porów,
  • 60 g startego parmezanu (lub innego wyrazistego sera),
  • opakowanie ciasta francuskiego,
  • 6 łyżek oliwy z oliwek,
  • 1 szklanka mleka,
  • sól,
  • pieprz.

Ziemniaki ugotować, ostudzić, zmiksować. Pory pokroić na plasterki i usmażyć na oliwie. Do masy ziemniaczanej dodać starty ser, pory, mleko, sól, pieprz – wymieszać dokładnie. Ciasto francuskie ułożyć w formie na tartę tak, by lekko wystawało za brzegi. Wlać masę ziemniaczaną i ozdobnie zawinąć brzegi. Piec 30 minut w 220 stopniach.

Pyszne jako samodzielne danie, ale sprawdzi się też jako towarzystwo do mięska lub sałatki.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s