Dawno nie było łososia…

To jedna z naszych ulubionych ryb. Ty razem postanowiłam przygotować do niej własną wersję sosu tatarskiego. Do tego były gotowane ziemniaki i miłe towarzystwo. Nic dodać nic ująć 🙂

I piosenka dla fanów Doktora House’a (do których raczej nie należę, ale piosenka radosna) – klik.

Łosoś z sosem tatarskim:

  • 3 kawałki filetu z łososia,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • kosteczka smakowa pietruszkowa Knorr,
  • sól,
  • pieprz,
  • oliwa z oliwek,
  • 150 g gęstej śmietany,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 3 jajka ugotowane na twardo,
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 duży ogórek konserwowy.

Rybę opłukać, osuszyć, polać sokiem z cytryny i przyprawić kosteczką smakową oraz pieprzem. Odstawić a potem usmażyć na odrobinie oliwy z oliwek. Do łososia podać ugotowane ziemniaki oraz sos tatarski.

Sos: wymieszać śmietanę, majonez, pokrojone w kosteczkę jajka i ogórka, posiekaną natkę i czosnek oraz sól i pieprz. Gotowe!

Reklamy

One thought on “Dawno nie było łososia…

  1. Pingback: Łosoś w fasolce i pomidorkach « Kultura Kulinarna

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s