Kurczakowy flejtuch

Podawałam kiedyś (bardzo dawno temu) przepis na oryginalnego amerykańskiego Jasia Flejtucha (Sloppy Joe). Dziś przedstawiam opcję kurczakową z sosem pomidorowym. Flejtuch jest kolejnym daniem, z którym można kombinować ile dusza zapragnie. Dlatego śmiem twierdzić, że na dwóch wariantach się u mnie nie skończy. A Wy jakie macie sposoby na Sloppy Joe???

Pomidorowy Jasiu Flejtuch:

  • 6 bułek kajzerek lub do hamburgerów (byle były miękkie),
  • 2 piersi z kurczaka,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 puszka rozdrobnionych pomidorów,
  • 3 łyżki miodu,
  • 2 łyżki musztardy Dijon,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka chili w proszku,
  • kilka kropel tabasco,
  • sól,
  • pieprz,
  • oliwa.

Na oliwie obsmażyć piersi z kurczaka. Zdjąć je na deseczkę i rozdrobnić widelcem. W rondelku wymieszać resztę składników. Do przygotowanego w ten sposób sosu dołożyć kurczaka i gotować 10 minut.

Jeśli masa jest za rzadka należy zdjąć pokrywkę i odparować nadmiar płynu. Masą napełniać bułeczki i zajadać.

UWAGA! Flejtuch brudzi, więc przydadzą się duże ilości serwetek 😉

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s