Taka sobie inna pizza po bawarsku

Inna, bo na otrębowym spodzie. Strasznie dziwaczne to ciasto – przyznam, że pierwszy raz używałam otrębów do wypieku ciasta pod pizzę, ale jeśli chodzi o smak – to przemiła alternatywa dla drożdżowego klasyku. Miękka, puszysta, z charakterystycznymi dodatkami. Nic tylko kroić i zajadać.

Pizza otrębowa po bawarsku:

  • 15 dag wędzonego boczku,
  • 1 cebula,
  • 1 kulka mozzarelli,
  • 1 szklanka otrębów pszennych,
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 3 jajka,
  • 2 ogórki kiszone,
  • sól,
  • pieprz,
  • zioła prowansalskie.

Boczek pokroić w kostkę i przesmażyć cebulą pokrojoną w piórka. W misce wymieszać otręby, jogurt, żółtka i przyprawy. Białka ubić na pianę i dodać do reszty masy. Całość wylać do przygotowanej formy i piec 10 minut w 220 stopniach. Po tym czasie ciasto wyjąć, posypać startą mozzarellą, boczkiem z cebulą i pokrojonym w paseczki ogórkiem, ew. doprawić. Włożyć do pieca na 20 minut.

Podawać gorące np. z ketchupem lub sosem czosnkowym.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s