Bogracz

Taki jednogarnkowy misz-masz do fantastyczne rozwiązanie, gdy potrzebny jest pyszny obiad dla osób, które wracają do domu o różnych godzinach. Można go kilka razy podgrzać i mam wrażenie, że za każdym kolejnym razem jest jeszcze lepszy.

To tak jak z niektórymi filmami, które można oglądać po wielokroć, i przy każdym seansie dostrzeże się coś nowego i cennego.  Pamiętacie może to? Ta scena nigdy się nie zestarzeje 🙂

Bogracz:

  • 1 marchew,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • pół selera,
  • 1/2 kg wołowiny bez kości,
  • 1 cebula,
  • 1/2 kg pieczarek,
  • po jednej papryce czerwonej, zielonej i żółtej,
  • puszka groszku,
  • oliwa z oliwek,
  • 1 mały koncentrat pomidorowy,
  • 2 łyżki ketchupu,
  • sól,
  • pieprz.

Wołowinę pokroić w kostkę, warzywa w kosteczkę lub w słupki. W dużym garnku rozgrzać oliwę i usmażyć na niej mięso z cebulą – przykryć i dusić 30 minut. Dodać pieczarki i paprykę. Marchew, pietruszkę i seler udusić na oliwie na osobnej patelni i przełożyć je do mięsa. Wsypać groszek. Dodać koncentrat i ketchup – przyprawić. Dusić na małym ogniu, aż wszystko ładnie zmięknie, a smaki się połączą.

Podawać z ryżem lub pieczywem.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s