Zupa, która podzieliła domowników

Oczywiście podzieliła na zwolenników i przeciwników. Czasem już tak bywa. Mnie ta zupa nie przypadła do gustu. Pozostali się zajadali. Dlatego winna im jestem zamieszczenie receptury na hiszpańską zupę czosnkową na blogu. Może odnajdzie ona jeszcze kilku fanów.

Hiszpańska zupa czosnkowa:

  • 1 główka czosnku,
  • 1,5 l bulionu drobiowo-wołowego,
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • 100 g kiełbasy szynkowej,
  • 1 łyżka czerwonej papryki w proszku,
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku,
  • 8 kromek chleba lub bagietki,
  • 3 jajka.

Bulion mocno zagrzać. Czosnek i pietruszkę drobno posiekać, kiełbasę pokroić w paseczki. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć na nim czosnek. Dodać kiełbasę i usmażyć. Dodać przyprawy i wyłączyć ogień. Dosypać natkę i wymieszać. Zawartość patelni przełożyć do bulionu i zagotować. Po 5 minutach zupę można wyłączyć i doprawić ewentualnie do smaku. Nagrzać piekarnik do 200 stopni.

Z chleba lub bagietki zrobić grzanki. Gotowymi grzankami wyłożyć dno naczynia żaroodpornego. Zalać je zupą i wbić jajka. Przykryć i zapiekać, aż jajka się porządnie  zetną. Przekładać do głębokich talerzy.

(Rada dla osób, które tak jak ja nie lubią rozmoczonego chleba – zupę przygotować wg powyższego przepisu, ale darować sobie zapiekanie i jajka. Przygotowaną zupę podawać po prostu z grzankami z bagietki).

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s