Makaronowo – pappardelle z pieczarkami i fetą

Nie miałam ochoty na długie posiedzenie w kuchni. Ale za to cały dzień „chodził za mną” makaron. I pieczarki. I wyszło coś takiego.

Pappardelle z pieczarkami i fetą:

  • opakowanie makaronu jajecznego pappardelle (ok. 120 g na osobę),
  • 8 pieczarek,
  • 1 opakowanie sera feta,
  • pół pęczka bazylii,
  • 1 mała cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • oliwa z oliwek,
  • sól,
  • pieprz.

Makaron ugotować al dente. Pieczarki pokroić w ćwiartki, cebulkę w piórka, czosnek w kosteczkę, fetę w dużą kostkę.

Na oliwie usmażyć cebulę i czosnek, a potem pieczarki nie tłocząc ich, by się zezłociły. Przyprawić solą i pieprzem. Do odcedzonego makaronu wrzucić gorące pieczarki z cebulą i czosnkiem oraz dużo listków bazylii. Polać obficie oliwą i wymieszać. Przełożyć na talerze i posypać kostkami fety. Jeszcze tylko świeżo zmielony pieprz i gotowe.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s