Efektowna tarta

Ten przepis nie należy do najłatwiejszych… Sporo przy nim zachodu i jeszcze więcej brudnych naczyń. Ale gdy w ostatniej fazie przygotowań obróciłam ciasto do góry nogami, a mym oczom ukazał się piękny gruszkowy wzorek, a po kuchni rozniósł się zapach karmelu zapomniałam o trudzie i cieszyłam się, że tym razem znów się udało 🙂 A przepis, za który dziękuję, wzięłam stąd.

Klik klik do piosenki.

Tarta gruszkowa:

  • 3-4 gruszki,
  • 2 jajka,
  • 60 g cukru trzcinowego,
  • 150 g cukru,
  • 1/3 szklanki wody,
  • 120 g mąki,
  • 100 g rozpuszczonego masła,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • skórka z pomarańczy,
  • skórka z cytryny.

Gruszki obrać, wyjąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Jajka zmiksować z cukrem trzcinowym i skórkami z cytrusów. Dodać masło, mąkę i proszek. Gotową masę odstawić na bok.

W rondelku przygotować karmel z wody i zwykłego cukru. Formę do tarty lub okrągłą tortownicę wyłożyć pergaminem. Spód polać karmelem (nie dotykać!). Na karmelu ułożyć warstwę gruszek i zalać przygotowanym wcześniej ciastem. Piec ok. 45 minut w 180 stopniach.

Gdy ciasto wystygnie należy zdjąć obręcz tortownicy i ostrożnie odwrócić ciasto na talerz i gotowe!

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s