Porady: Jak obrać pomidora?

Wiem, że to może wydać się banalne, ale jeśli moja rada miałaby ułatwić komuś życie, to nie zamieszam rezygnować z jej udzielenia.

Czasem do potrawy potrzebne są obrane pomidory. Bywa tak, że skórka odchodzi z nich bez najmniejszego problemu, że pomidora obiera się jak jabłko i po kłopocie. Niestety zazwyczaj nie jest tak łatwo.

Wtedy należy ostrym nożem naciąć skórkę pomidora na krzyż (tak, jakby się chciało pokroić go na ćwiartki, ale nacinając tylko skórkę). Tak przygotowanego pomidora trzeba włożyć do garnuszka i zalać wrzątkiem.

Po kilku minutach wylać wrzątek i zalać pomidory lodowatą wodą. Skórkę po chwile powinno dać się ściągnąć samymi palcami.

Reklamy

One thought on “Porady: Jak obrać pomidora?

  1. Pingback: Tym razem po grecku « Kultura Kulinarna

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s