Pyszna i pożywna tarta

Zawsze chciałam upiec tartę z kurczakiem. Tylko jakoś nigdy się nie składało. Lecz teraz gdy takową mam już w swoim repertuarze, udostępniam ją ogółowi. Co prawda jest przy niej trochę zachodu, a zagniatanie kruchego ciasta nie dla wszystkich jest metodą na odstresowanie się po pracy, ale efekt zachwyca swoim wyglądem i ziołowym zapachem.

Myślę, że taka tarta sprawdzi się i w roli zwykłego obiadu, i jako ciekawa kolacja za specjalną okazję. Ot takie danie uniwersalne 🙂

A jeśli już tak bardzo nie chce Wam się zagniatać tego ciasta, użyjcie gotowego francuskiego 🙂

Tarta z kurczakiem i szczypiorkiem:

  • 185 g mąki,
  • 125 g zimnego masła,
  • 1 żółtko,
  • 2 łyżki zimnej wody,
  • pomidory z puszki (bez zalewy),
  • 3 filety z kurczaka,
  • 3 jajka (plus białko z tego powyżej),
  • 300 g śmietany 18%,
  • 60 tartej mozarelli,
  • pół pęczka szczypiorku,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • sól,
  • pieprz,
  • czosnek w proszku,
  • chili w proszku,
  • olej rzepakowy.

Mąkę wymieszać z masłem, szczyptą soli, wodą i żółtkiem. Zagnieść, uformować kulę, zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki.

Kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić i usmażyć – odłożyć na bok. Pomidory pokroić w plastry – popieprzyć. Śmietanę zmiksować z jajkami i białkiem, dodać przyprawy (wg uznania), tymianek i posiekany drobno szczypiorek oraz ser.

Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim przygotowaną formę do tart. Nakłuć widelcem. Piec 15 minut w 180 stopniach. Po tym czasie wyjąć ciasto i ułożyć na nim warstwy – najpierw pomidory z pieprzem, potem kurczaka, a na końcu masę śmietanowo-serową. Wstawić do pieca. Tarta jest gotowa po ok. 30 minutach, gdy jajka się zetną i całość zbrązowieje.

Przed podaniem kawałki tarty posypać szczypiorkiem i świeżo zmielonym pieprzem.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s