Eksperymenty z serem mimolette part I

Zawsze chciałam spróbować tego serka i wreszcie było mi to dane. Spodziewałam się czegoś zupełnie innego, ale mimo to mimolette okazał się być bardzo smacznym, żółtym serem idealnym do jedzenia na ciepło. Mój 200-gramowy kawałek pozwolił na przygotowanie dwóch wariacji z użyciem nowego sera. Dziś przedstawiam pierwszy z nich – makaron z warzywami, klopsikami i serem mimolette. Robiąc go po raz drugi zrezygnowałabym z klopsików…

Makaron z warzywami, klopsikami i serem mimolette:

  • makaron z pełnego ziarna (100 g na osobę),
  • 200 g śmietany kremówki,
  • 100 g sera mimolette,
  • 150 g mięsa mielonego (najlepiej drobiowego),
  • 1 marchew,
  • 1 cebula,
  • kilka różyczek brokuła,
  • olej rzepakowy,
  • 1 łyżeczka gorczycy,
  • sól,
  • pieprz ziołowy,
  • natka pietruszki.

Gorczycę utrzeć w moździerzu. Mięso przyprawić połową gorczycy, solą i pieprzem ziołowym – wymieszać i uformować malutkie klopsiki. Brokuły zblanszować i odłożyć. Cebulę i marchew pokroić w plasterki. Ser zetrzeć na tarce.

Na patelni rozgrzać olej i usmażyć na nim klopsy. Zdjąć je na talerz i odstawić. Na patelnię wrzucić cebulę i marchew i usmażyć – zdjąć na talerz i odstawić. Makaron ugotować al dente i odcedzić.

Teraz wlać na patelnię śmietanę i wrzucić ser. Mieszać, aż ser się rozpuści. Dodać resztę gorczycy i trochę pieprzu ziołowego. Do sosu dodać klopsy, cebulę z marchewką oraz brokuły. Wszystko dokładnie wymieszać. Dodać ugotowany makaron i ponownie wymieszać. Rozłożyć na talerze przed podaniem posypać odrobiną natki pietruszki.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s