Idealna zupa na okres letnio-jesienny

Rozgrzewająca, ale bez przesady. Pikantna, ale ciągle lekka. Pachnąca jesienną papryką i musztardą. Cudowna! I taka prosta 🙂

Przepis zainspirowany recepturą znalezioną w sierpniowym numerze „Polska gotuje”. Przepis dodaje do akcji „Warzywa psiankowate” i „Paprykujemy 2”.

Zupa paprykowa z grzankami:

  • 2 duże żółte papryki,
  • 400 ml bulionu,
  • 200 ml białego wytrawnego wina,
  • 80 ml śmietany,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej lub rosyjskiej,
  • sól,
  • pieprz,
  • kilka kromek chleba tostowego,
  • olej mandarynka&chili lub olej i przyprawy, którymi będziemy aromatyzować grzanki np. cynamon.

Paprykę umyć, oczyścić z nasion i pokroić w grubą kostkę. Cebulę i czosnek posiekać. W głębokim rondlu rozpuścić masło i zeszklić na nim cebulę z czosnkiem. Dodać paprykę i podsmażyć (aż zacznie ładnie paprykowo pachnieć). Wlać wino i po chwili również bulion – przykryć i gotować 15 minut. Zupę wyłączyć, doprawić musztardą, solą, pieprzem oraz śmietaną – spróbować i ewentualnie doprawić. Całość zmiksować na krem.

Zupę najlepiej podawać z małymi grzankami. Jak je zrobić? Należy pokroić chleb tostowy w kostkę, rozgrzać na patelni aromatyzowany olej lub oliwę (lub zwykły olej z ulubioną przyprawą) i wrzucić na nią chleb. Gdy chlebek zbrązowieje grzanki są gotowe.

Advertisements

5 thoughts on “Idealna zupa na okres letnio-jesienny

  1. Pingback: Mops w kuchni » Blog Archive » Papryka – podsumowanie akcji warzywa psiankowate cz. I

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s