Placuszki ze śliwkami na drugie danie

Dla mnie to taki typowy domowy polski obiad – zupka (pomidorowa albo ogórkowa) i świeżo usmażone jabłka w cieście. To wspomnienie lat szkolnych gdy po powrocie do domu na stole kuchennym czekały owe specjały. Wystarczyło umyć łapki i siadać do jedzenia…

Teraz obiad musiałam zrobić sama. Ponieważ jabłka w cieście były u nas w ubiegłym tygodniu, dziś zrobiłam śliwki w cieście. I mimo, że się trochę przy tym narobiłam, to było warto, bo gdy reszta domowników wróciła z pracy – wystarczyło umyć łapki i siadać do jedzenia…

Placuszki ze śliwkami lub śliwki w cieście:

  • 10-15 śliwek,
  • 2 szklanki mleka,
  • 1 jajko,
  • mąka (tyle, ile zabierze ciasto),
  • szczypta soli,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • cukier puder.

Śliwki obrać ze skórki, wyjąć pestki, pokroić w kostkę. Mleko wymieszać z rozbełtanym jajkiem, solą, cynamonem i mąką. Dodać owoce i wymieszać.

Smażyć na złoto małe placuszki bez dodatku tłuszczu. Przed podaniem posypać cukrem pudrem

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s