Eksperymentalne poniedziałki: Indyjska uczta!

Zachciało mi się jedzenia łapkami. Przygotowałam zatem potrawy, które chodziły za mną już od dłuższego czasu. Potrzebny był czas (duuużo czasu) i składniki, które na szczęście mam na stałe w kuchni, więc obyło bez szarpiących kieszeń zakupów. To, co wyszło prezentuje na zdjęciach oraz w zamieszczonych poniżej recepturach – idealnych dla osób chcących przywołać w kuchni indyjskopodobny klimat i smak. Oto przed Wami curry z kurczaka, proste chlebki naan oraz miętowa raita.

Curry z kurczaka:

  • 3 piersi z kurczaka,
  • 1 marchew,
  • pół brokuła,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • pół szklanki wiórków kokosowych,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • kilka łyżek jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżeczki ostrej papryki,
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru,
  • pół łyżeczki ziaren kolendry,
  • pół łyżeczki mielonego kminku,
  • 3 duże ziarna kardamonu,
  • 3 goździki,
  • sól,
  • laska cynamonu,
  • pół cytryny.

Kurczaka, marchew, brokuła, cebulę, czosnek pokroić w kostkę. Kardamon i gorczycę zmiażdżyć w moździerzu. Na patelni rozgrzać masło i olej. Wsypać warzywa i kurczaka oraz wszystkie przyprawy – smażyć mieszając ok. 10-15 minut. Żeby wszystko sobie spokojnie „doszło”, można przykryć patelnię na kilka minut. Gdy kurczak będzie gotowy, a warzywa lekko miękkie potrawę należy doprawić solą i innymi przyprawami, jeśli okaże się za mało ostra (a ma być bardzo ostra). Teraz trzeba wyjąć cynamon i goździki, wsypać wiórki i wlać jogurt. Całość dokładnie wymieszać i danie jest gotowe do nakładania. Trzeba pamiętać o cząstce cytryny na talerzu – sokiem należy skropić potrawę przed samym jedzeniem.

Chlebki naan:

  • 4 dag masła,
  • 25 dag mąki,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 jajko,
  • 3 szczypty soli,
  • 1 mały pojemnik jogurtu naturalnego,
  • pół szklanki mleka,
  • pół łyżeczki curry w proszku,
  • 1 łyżka sezamu.

1,5 dag masła, mąkę, proszek, jajko, sól i jogurt wymieszać w misce na gładkie ciasto (dolewać mleka jeśli zajdzie taka potrzeba). Gotową masę przykryć ściereczka i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce. resztę masła rozpuścić. Ciasto ponownie zagnieść i podzielić na równe kulki (np. 6 sztuk). Każdą kulkę rozwałkować na placek grubości ok. 1 cm. Na blaszce rozłożyć folię, posmarować stopionym masłem, ułożyć na niej placki. Każdy placek posmarować masłem i oprószyć curry oraz posypać sezamem. Piec w 180 stopniach ok. pół godziny – chlebki mają być lekko rumiane. Naan są świetne gdy znudzi nam się towarzystwo chleba, ryżu lub kaszy.

Miętowa raita:

  • 1 pojemnik jogurtu naturalnego,
  • jeden spory świeży ogórek,
  • garść listków mięty,
  • 1 łyżeczka kuminu,
  • sól.

Ogórka obrać, wydłubać pestki, pokroić w kostkę i odcisnąć wodę – wrzucić do miseczki. Dodać jogurt i posiekaną drobno miętę. Przyprawić solą i utartym w moździerzu kuminem. Udekorować miętą. Raita idealnie pasuje do różnych pikantnych i ostrych dań.

Advertisements

3 thoughts on “Eksperymentalne poniedziałki: Indyjska uczta!

  1. Pingback: Po indyjsku z Jamie’m « Kultura Kulinarna

  2. Pingback: Pyszne curry z kurczakiem « Kultura Kulinarna

  3. Pingback: Kurczak curry z soczewicą, chlebkami naan i orzechowym sosem, czyli Kultura Kulinarna po raz 700! | Kultura Kulinarna

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s