Najlepszy makaron po chińsku jaki jadłam

To była całkowita improwizacja i znów się udało. Po spróbowaniu kupnego chińskiego makaronu w pudełku, chciałam odtworzyć nowo poznane smaki w swojej kuchni, z użyciem składników wiadomego pochodzenia oraz naturalnych przypraw bez emulgatorów.  Z czystym sumieniem mogę polecić ten przepis – efekt powalił nas bowiem na łopatki. Wiem, że to wszystko zależy od gustu, ale jak dla nas było pysznie.

Makaron po chińsku ze schabem:

  • 30 dag schabu,
  • 1 opakowanie makaronu ryżowego,
  • 2-3 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżka oleju sezamowego,
  • sól,
  • pieprz ziołowy,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1-2 łyżeczki chili w proszku,
  • 1 małe chili,
  • 3-4 grzybki mun,
  • 1 cebula,
  • 3 cm kawałek świeżego chrzanu,
  • 1 marchewka,
  • 1 łyżka octu ryżowego,
  • 250 ml jasnego piwa,
  • pół buteleczki sosu chili z kolendrą i limonką (firmy Tao Tao),
  • garść prażonych pestek dyni.

Schab pokroić w kosteczkę, polać sosem sojowym (2 łyżki), olejem sezamowym, przyprawić solą, pieprzem ziołowym, kurkumą i chili w proszku. Przykryć i odstawić do lodówki na godzinkę.

Grzyby namoczyć we wrzątku i posiekać. Cebulę, chrzan, marchew obrać i posiekać w paseczki. Chili pozbawić pestek i posiekać bardzo drobno.

Na woka wlać odrobinę oliwy i wrzucić wszystkie pokrojone składniki – smażyć często mieszając. Dodać sos sojowy (wg uznania), ocet ryżowy i sos Tao Tao. Po 5 minutach zacząć dolewać piwo (gdy część odparuje – wlać następny chlust itd.).

W międzyczasie zalać wrzątkiem makaron, przykryć i odstawić na 3 minuty.

Gdy po spróbowaniu schab będzie gotowy, a warzywa dostatecznie miękkie, potrawę należy doprawić (jeśli jest taka potrzeba). Na koniec wsypać pestki dyni i włożyć makaron – wymieszać i nałożyć do miseczek. Jeść można oczywiście widelcem lub pobawić się pałeczkami tak jak my 🙂

Reklamy

One thought on “Najlepszy makaron po chińsku jaki jadłam

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s