Genialne cannelloni

Nigdy wcześniej nie robiłam cannelloni i żałuję, bo to naprawdę coś pysznego i nie tak trudnego jak przypuszczałam. Dzisiejszy przepis różni się od tradycyjnej opcji z sosem przypominającym ten do spaghetti bolognese. Jest w nim szpinak i boczek i pieczarki, czyli wszystko to, na co akurat miałam ochotę. Wyszło super i wiem, że będę wracać do tej potrawy nie raz 🙂 Gorąco polecam!

Cannelloni:

  • 12 rurek cannelloni,
  • 50 dag świeżego szpinaku,
  • 50 dag pieczarek,
  • 1 duża cebula,
  • 10 dag startego żółtego sera (może być parmezan),
  • 10 dag wędzonego boczku,
  • 20 dag śmietany kremówki,
  • ¾ szklanki wody,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżka mąki,
  • sól,
  • pieprz,
  • gałka muszkatołowa.

Cebulę obrać i posiekać. Pieczarki oczyścić i pokroić w kostkę. Szpinak przepłukać. Boczek pokroić w kosteczkę. Na suchej patelni wysmażyć boczek na chrupko – przełożyć do miseczki. Na wytopionym tłuszczu usmażyć cebulę i pieczarki – lekko posolić i mocno popieprzyć. Dosypać na patelnię boczek i wymieszać.

Szpinak lekko obgotować w osolonej wodzie, odcedzić i chwilkę przestudzić – wymieszać z resztą usmażonych składników. Tak przygotowanym farszem napełnić cannelloni.

W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Rozcieńczyć śmietaną i wodą – doprawić solą i startą gałką muszkatołową (ok. 1 łyżeczki). Dodać połowę sera i wymieszać, aż powstanie gładki sos.

Do naczynia żaroodpornego wlać trochę sosu i rozprowadzić po całej powierzchni. Ułożyć przygotowane cannelloni i zalać resztą sosu tak, by pokrył całość. Na koniec posypać resztą sera i przykryć folią aluminiową. Zapiekać 40 minut w 225 stopniach. Pod koniec pieczenia zdjąć folię na parę chwil, żeby ser się zarumienił.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s