Francuskie paszteciki piknikowe

Pamiętacie książkę o kuchniach śródziemnomorskich? Dziś kolejny przepis wyłowiony właśnie z tego niepozornego wydawnictwa. Ponownie sięgnęłam po rozdział o kuchni francuskiej i znów trafiłam w dziesiątkę. Paszteciki (nie jestem przekonana do tej nazwy) wyszły bardzo dobre i jak się później okazało – idealne na piknik. Polecam!

Chrupiące paszteciki z szynką i serem:

  • 9-10 podłużnych bułeczek,
  • 80 g masła,
  • 20 g mąki,
  • ¼ szklanki mleka,
  • ½ szklanki śmietany 12%,
  • 100 g szynki,
  • 100 g startego sera żółtego,
  • sól,
  • pieprz,
  • gałka muszkatołowa,
  • ew. dodatki: ketchup, musztarda dijon, sos czosnkowy itp.

Bułki porozcinać i wyjąć miąższ. Masło stopić w rondlu, domieszać mąkę, rozprowadzić zimnym mlekiem i zagotować. Dodać śmietankę stale mieszając. Do gęstego sosu dodać posiekaną drobno szynkę i starty ser. Doprawić solą, pieprzem i gałką. Wnętrze bułeczek wypełnić przygotowaną masą. Gotowe paszteciki ułożyć na blaszce i zapiec w 180 stopniach, aż będą mocno chrupiące. Podawać na gorąco.

UWAGA! Podczas gryzienia masa często wypływa z bułeczek. Przydadzą się zatem dodatkowe serwetki i łyżeczki do wyjadania niesfornego sosu.

Reklamy

2 thoughts on “Francuskie paszteciki piknikowe

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s