Cytrynowa drożdżówka

Pyszne, konkretne i cytrusowe ciasto, tzw. do rwania, bo nóż jest w jego przypadku zbędny. Przepis mam stąd, a niżej przedstawiam go w lekko zmienionej odsłonie, na którą się zdecydowałam. Jest przy tej drożdżówce sporo roboty, ale warto!

Cytrynowa drożdżówka do rwania:

Ciasto:

  • 2 3/4 szklanki (350 g) mąki,
  • 1/4 szklanki (50 g) cukru,
  • 2 1/4 łyżeczki drożdży instant,
  • szczypta soli,
  • 1/3 szklanki mleka,
  • 55 g masła,
  • 1/4 szklanki wody,
  • 1 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
  • 2 duże jajka.

Cytrynowa posypka:

  • 1/2 szklanki cukru,
  • skórka starta z 3 cytryn,
  • 55 g rozpuszczonego masła.

Lukier:

  • cukier puder,
  • odrobina wody,
  • barwnik spożywczy (u mnie pomarańczowy).

2 szklanki mąki wymieszać w dużej misce z solą, drożdżami i cukrem. Podgrzać mleko z masłem. Gdy masło się rozpuści dodać wodę, a gdy przestygnie – wanilię. Całość przelać do mąki i wymieszać. Ciasto wyrabiać rękoma dodając po jednym jajku. Dosypać pół szklanki mąki i uformować kulę. Przełożyć ciasto na wysypaną mąką stolnicę i chwilę wyrabiać – ciasto ma być jak plastelina. Ciasto przełożyć do miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

W miseczce wymieszać cukier i skórkę z cytryny. Masło rozpuścić – wysmarować nim keksówkę (najlepiej 22 na 12 cm). Ciasto rozwałkować na placek o wymiarach 50 na 30 cm. Posmarować rozpuszczonym masłem i pokroić na 5 pasków (30 na 10 cm.). Posypać pierwszy pasek cytrynowym cukrem z miseczki, przykryć drugim paskiem i znów posypać – postępować w ten sposób tak, by na wierzchu była posypka. Pokroić ciasto na 6 pasków (10 na 5 cm.) i ułożyć je na sztorc w keksówce – przykryć i odstawić na kolejną godzinkę.

Piec ok. 30 minut w 180 stopniach. Wystudzić i polukrować.

Advertisements

2 thoughts on “Cytrynowa drożdżówka

  1. Pingback: Bąbelek | Kultura Kulinarna

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s