Pierogi!!!

Pamiętam jak jeszcze kilka lat temu zarzekałam się, że nigdy nie będę bawić się w lepienie pierogów… A teraz? Teraz szukam ciągle nowych pomysłów na farsz, bo pierogi to jeden z najlepszych pomysłów na obiad. Mimo, że na drugi dzień zawsze mam zakwasy od wałka…

Tym razem prezentuję przepis na pierogi wiejskie. Niebo w gębie!!!

Pierogi wiejskie:

ciasto na pierogi najlepiej zrobić według swojego sprawdzonego przepisu (u mnie mąka, jajko, sól i tyle wody ile zabierze ciasto),

na farsz:

  • 3 jajka ugotowane na twardo,
  • 25 dag boczku wędzonego,
  • 1 cebula,
  • kilka gałązek natki pietruszki,
  • sól,
  • pieprz.

Ciasto przygotować według własnej metody lub z braku takowej zagnieść porządnie podane przeze mnie wyżej składniki.

Jajka, boczek i cebulę drobno posiekać. Jajka przełożyć do miski, a cebulę z boczkiem zesmażyć na rumiano – wymieszać z jajkiem. Dodać posiekaną natkę i ewentualnie doprawić solą i pieprzem.

Ciasto rozwałkować. Przygotowany farsz ładować w kółeczka wycięte z ciasta i formować pierożki. Gotować w osolonym wrzątku, aż będą al dente (8-10 minut, w zależności od grubości ciasta).

Podawać np. ze stopionym masłem z bułką tartą i surówką ze świeżych pomidorów.

Reklamy

2 thoughts on “Pierogi!!!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s